Thursday, September 3, 2009

degeri abartilmis kitaplar

(malzemeden calip baska bir yere yazdigim yaziyi buraya da post'luyorum ama normalde 3 gun arayla bir seyler yazmiyordum zaten, o yuzden sayilmaz)

Arkadaslar asagida bana begendiginizi soylediginiz takdirde nezdimde puan kaybedeceginiz, iliskimizi tekrar gozden gecirmeme neden olacak kitaplarin listesini veriyorum, ayaginizi denk alin. Sagda solda "Adorno, Kant'in ahlak felsefesi, yanlis hayat dogru yasanmaz, Oguz Atay, Tutunamayanlar, kedi, cok asil hayvan" filan derken araya bunlari karistirmayin, durduk yerde tatsizlik cikmasin.

1. Ayn Rand'in butun kitaplari

Ama o cok iyi bir felsefeci...czzt bzzt. Sus. Hatta Umut Sarikaya usulu sis. Oyle felsefe olmaz olsun. "Gemisini kurtaran kaptan", "kahrolsun yeteneksiz sefiller", "hicbiriniz beni anlamiyorsunuz", "toplum bana hazir degil", "herkes bana ve ustun yeteneklerime karsi". Lise 2'den sonra hayata hala bu sekilde bakmaya devam ettiyseniz, size Sinan Cetin ve Gulse Birsel'le mutluluklar dilerim, ben araniza girmeyeyim.

2. Kinyas ve Kayra

Ayn Rand'da elestirdigim duygusal hamligin cok daha kotu bir Turkceyle, karakter tutarliligi, olay orgusu filan olmadan anlatilmis versiyonu. Bakiyorum bu kitabi begenenlere, sevdikleri diger kitaplar Bilge Karasu'dan filan. 'Bilge Karasu'yu seven bunu nasil sever' diye dusunuyorum, 'acaba bende mi bir problem var' diye kendime bakiyorum (bende bir problem yok, her zamanki akli basinda, zeki ben), anlam veremiyorum.

Kitabin hosgorulebilecek tek yani Hakan Gunday'in Kinyas ve Kayra'yi lisedeyken yazmaya baslamis olmasi ve kitabi yine genc bir yasta tamamlamasi. 567 sayfalaik izdirabim boyunca kitabin hayata ofkeli bir ergenin elinden cikmis izlenimi verdigini dusundum, ki hakliyimisim.

Devrik, kulak tirmalayan cumleler, mantik ve kurgu hatalari cikarilsa asagi yukari 50 sayfa kalacak bu roman, iyi bir editorun elinde yine de bir seye benzebilirdi. Ama bu haliyle, i ih.

Hakan Gunday daha sonra Malafa gibi kitaplar yazarak kendisini affetirmistir, usta bir yazar oldugunu kanitlamistir, o ayri.

3.Secret ve Saz Arkadaslari

Bunlarla populer kultur icersinde yeterince dalga gecildi, ordan bakabilirsiniz.

4. Ask (Elif Safak)

(Aslinda Elif Safak'in Bit Palas'tan sonraki butun kitaplarini bu kategoriye koymak lazim. Ama bende bir tek Ask var, o yuzden onun uzerinden yaziyorum. Digerlerini bilahare eklerim artik.)

Sayin Safak'in 1200'lerde gecen kitapta karakterlere domates yedirmesini 'her yazar tarih bilmek zorunda degil' diye affedebiliriz belki ama yarattigi karakterler de gercekcilikten uzak maalesef.

O devirde, gozune melek gorundugunu soyleyen cocuga (Sems) babasi 'Hayal gucun fazla calisiyor senin' diye mi cevap verir Allah askina? 'Yuru git sacma sapan konusma' der, inanir 'oglum ululara karismis' der, ama Hollywood filmi dublajiyla 'hayal gucun cok calisiyor senin' demez. Sonra ne olacak sayin Safak? Sems biraz daha buyuyunce babasi isyerinde cok mesgul oldugu icin Sems'in beyzbol macini mi kaciracak?

Bakin listeyi verdim. Ben elimden geleni yaptim. Hala 'ama Elif Safak... ustelik Hakan Gunday yeralti edebiyati..." diye cikarsaniz karsima, olacaklardan ben sorumlu degilim.

3 comments:

Pembe Gözlüklü Kedi said...

yerinde tespitler... :)

Pembe Gözlüklü Kedi said...

yerinde tespitler... :)

Semazem said...

Bahsettiğiniz kitaplardan sadece Aşk'ı okudum. Öneminin ve değerinin abartıldığı konusunda sizinle hemfikirim. Elif Şafak'ı severim ama çok daha güzel kitapları vardır, bu kadar reklam yapılacaksa keşke onlardan birisi yapılsaydı. Özellikle "Pinhan", beni her okuduğumda çok keyifli yerlerde dolaştıran bir kitaptır.

Ama 1200'lerde domates var mıydı yok muydu bunu bilmiyorum, siz söyleyince fark ettim :)

Özel olarak Elif Şafak'ın kitaplarını, bir bütün olarak değil cümleler ve kelimeler ya da en fazla paragraflar olarak okurum ben. Konuda bütünlük var mı, sonu olmuş mu olmamış mı çok fazla düşünmem. Zira bazen bir cümle beni o kadar mutlu eder ki tamamından büyük zevk aldığım bir kitap, toplamda o kadar dokunmamıştır.

Neyse efendim, bu arada "Secret" çıktığında ilk önce adından dolayı "Hmm bu kitap benim ilgimi çekecek sanıyorum." diye düşündüm. Sonra kitabevinde binlerce baskısını gördüğümde "Bir boka yarasa bu kadar çok basmazlardı, kesin uyduruk bir kitaptır." diye düşündüm. Sonra arka kapağı okudum ve dedim ki "Hah tam bizim milletlik bu."

Hemen aklımdan bu kitabı alıp "Harika bir kitap bu." deme ihtimali olan arkadaşlarımı tahmin ettim. SOnra zaman içerisinde bütün bu arkadaşlarım beni arayıp da "Harika kitap bu, mutlaka okumalısın." dediklerinde hepsine "Anneannem, ben 4 yaşındayken, kötü düşünme kötü olur." derdi adam daha ancak keşfetmiş bunu anladığım kadarıyla deyip konudan uzak durdum.

Kendi sitemde bile yazmaya üşenmiştim, kısmet sizeymiş.

ki iyi mi oldu kötü mü onu da bilemedim.

Muhabbetle kalın...